• Tel: + 32 9 296 45 20
 • Fax: + 32 9 296 45 21
 • Email: info@micrelec.be
 • Openingsuren: 08:30 - 17:00
 • Helpdesk: + 32 9 296 45 25

Good to know

Contactloos betalen op het tankstation ! 

Sint-Denijs-Westrem, 10 oktober 2020

data security

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de diverse regeringen riepen tijdens de Corona crisis op om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Door contactloos te betalen, vermijden klanten immers dat ze de terminal moeten aanraken om hun pincode in te toetsen.

Bankenfederatie Febelfin zegt dat het aandeel contactloze transacties in september is gestegen tot 37 procent van de kaartbetalingen. In februari was dat nog maar 16 procent.

Contactloos betalen kan op verschillende manieren:

 • de klant kan via een app op zijn smartphone betalen.
  Dan denken wij bijvoorbeeld aan Payconiq of aan een merkgebonden app zoals bijvoorbeeld de Xtra app bij Dats24 NV.
 • Het snelste en meest gebruiksvriendelijke systeem is echter toch NFC (Near Field Communication).
Waarvoor staat NFC?

NFC staat voor Near Field Communication en is een technologie van draadloze gegevensoverdracht waarbij 2 in mekaars onmiddellijke nabijheid verkerende apparaten of van NFC voorziene objecten kunnen communiceren zonder dat er een internetverbinding nodig is. NFC wordt het meest gebruikt voor contactloos betalen, maar er zijn ook andere toepassingen zoals toegangspasjes voor kantoorgebouwen bijvoorbeeld. Sinds kort wordt NFC ook op de trams en bussen van De Lijn uitgerold!

symbol contactless
De voordelen van NFC

De voordelen van deze manier van betalen zijn legio:

 • Het gaat veel sneller omdat de klant (onder de 25 euro, onlangs opgetrokken tot 50 euro) geen pincode meer moet ingeven
 • Het is hygiënischer, net vanwege het “contactloos” karakter van de betaling
 • Het is veiliger: doordat de klant z’n pincode niet moet ingeven, is skimming veel minder interessant
Stand van zaken aantal NFC betaalkaarten en NFC betaalterminals

Om contactloos te kunnen betalen via NFC op het tankstation moet dus enerzijds op het station een betaalterminal aanwezig zijn die voorzien is van de NFC technologie, en anderzijds heeft de klant een betaalkaart of smartphone nodig met een NFC chip. Je herkent de NFC kaarten en apparaten aan het specifiek symbool, namelijk 5 gebogen lijnen.

Volgens de meest recente cijfers zijn in ons land al 73 procent van de debetkaarten uitgerust met de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt.

Verwacht wordt dat betalen NFC dit jaar in de meeste tankstations zal mogelijk zijn. In het Groothertogdom Luxemburg rustte Q8 eind 2019 de buitenbetaalpalen van hun stations uit met een NFC-lezer. Q8 gaat er alvast prat op dat het zich het eerste tankstations netwerk in de Benelux mag noemen dat contactloos betalen aanbiedt op de forecourt bij het grootste deel van zijn Luxemburgse tankstations.

CarPay Diem

Micrelec start pilot met mobile payment

Sint-Denijs-Westrem, 26 juni 2017

Micrelec is in samenwerking met Kwalyo een pilot gestart voor mobile payment in België. Met deze service, CarPay-Diem genaamd, kan een klant op een eenvoudige en comfortabele wijze tanken en betalen met een smartphone en krijgt een stationsuitbater nieuwe, moderne middelen in handen om in contact te treden met zijn klanten. Het doel van deze pilot is het testen van de technische infrastructuur en het optimaliseren van de gebruikservaring.  Deze zomer zal de pilot worden uitgebreid en Micrelec verwacht later dit jaar deze nieuwe service aan haar klanten te kunnen aanbieden. Deze video biedt meer informatie.

De veiligheid van de Micrelec betaalterminals

Sint-Denijs-Westrem, 5 mei 2018

veilig

De hardware- en software oplossingen die Micrelec op de markt brengt beantwoorden aan strikte veiligheidsnormen.

Dit geldt ook voor de betaalterminals die conform zijn aan internationale veiligheidsnormen en -standaarden. De buitenterminals zoals geplaatst door Micrelec zijn uitgerust met integreerbare betaalmodules geleverd door Atos Worldline of door CCV. De apparaten van deze hoog aangeschreven toeleveranciers voldoen alle aan de huidige standaarden voor veiligheid en fraude- bestrijding zoals EMV en PCI/DSS. Daarnaast zorgen ook verschillende elementen in de constructie van de betaalterminals voor veilige transacties.

EMV en PCI DSS

De EMV norm (afkorting van Europay, Mastercard en Visa) is een technische standaard die betrekking heeft op de betaalkaarten en de betaalterminals. Deze norm heeft meer bepaald betrekking op de chip die de magneetstrip in de bankkaart vervangt. Bij EMV-transacties wordt meer veiligheidsrelevante informatie overgedragen dan bij transacties met magneetstripkaarten.
Dit stelt de kaartuitgever in staat om het verloop van de transacties te volgen en aanvragen van klanten beter te kunnen verwerken.

privacy shields

Meer info kan u op de website van Visa vinden of ook op Wikipedia.

PCI DSS (Payment Card Industry data security standard) regelt de veiligheid van de data van het betaalverkeer. Meer details vindt u hier.

Gegarandeerd veilige behuizing
De behuizing van de Micrelec betaalterminals bevat ook meerdere elementen die diefstal tegengaan.

 • Robuust materiaal
 • Privacy shields die verhinderen dat wachtende klanten meekijken wanneer de klant zijn pincode intoetst

Elektronische sloten
De Micrelec betaalterminals zijn uitgerust met elektronische sloten. Ze kunnen geopend worden op 3 manieren:

 • Met een drukknop binnen in het station
 • Via een online instructie
 • Met een service card die gelezen wordt via de cardreader.

Micrelec zet een nieuwe stap in e-mobilityel charger

Sint-Denijs-Westrem, 26 juni 2017

Eerder dit jaar sloot Micrelec een overeenkomst met Blue Corner voor het onderhoud en beheer van AC chargers, de “trage” laadpalen die te vinden zijn op publieke plaatsen, parkings en bedrijven.
Nu zet Micrelec een volgende stap en gaat voor Blue Corner ook de support verzorgen voor DC chargers of “snelladers” die gezien de steeds groter wordende batterijen in elektrische voertuigen steeds belangrijker worden.  Deze snelladers zijn aanzienlijk complexer dan de trage laadpalen. Om dit op te vangen zullen de medewerkers van Micrelec hiervoor een specifieke training volgen. Met deze stap verstevigt Micrelec haar positie in deze markt waarvan algemeen verwacht wordt dat deze de komende jaren sterk zal groeien.